Wereldwinkel Schagen

Wat is de Wereldwinkel Schagen?

In 1980 werd het eerste wereldwinkeltje te Schagen geopend in een woning in de Regentenstraat. Het was het initiatief van de Missiewerkgroep van de R.K. Parochie te Schagen. In 1986 kon de winkel verhuizen naar de markt, in de voet van de toren van de NH-Kerk. Allereerst in een caravan en later werd een echte winkel in gebouwd.

Er zijn in Nederland ongeveer 350 wereldwinkels. De wereldwinkel verkoopt authentieke, handgemaakte cadeauartikelen en levensmiddelen uit niet-westerse culturen. Het zijn derdewereldlanden waar de mensen arm zijn en een hard leven hebben. Het doel van de wereldwinkel is het voeren van eerlijke handel, hetgeen inhoudt:

> Handel met respect voor mens en milieu
> Menswaardige omstandigheden en zorg voor gelijke behandeling van mannen en vrouwen.
> Duurzame handelsrelaties met producenten en een goede prijs voor vervaardigde producten.
> Ondersteuning bij productontwikkeling
> Inzicht in doel en werkwijze van alle handelspartners
> Duurzaamheid omtrent het vervaardigen van alle producten
> Geen kinderarbeid

De Producten

De makers van de producenten wonen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. De artikelen worden thuis of in een klein atelier of werkplaats vervaardigd door ambachtslieden die met weinig middelen van generatie op generatie hun authentieke producten maken, tegenwoordig vaak in samenwerking met Europese stylisten. Met als resultaat traditioneel vervaardigde producten  in combinatie met modern Westers design.

In de wereldwinkel worden verschillende producten verkocht zoals:

> Levensmiddelen
> Cadeauartikelen
> Sieraden/Sjaals
> Woonaccessoires
> Bureau-artikelen
> Muziekinstrumenten
> Speelgoed en nog veel meer ….

De medewerkers

In onze Wereldwinkel werkt een groep van ongeveer 18 vrijwilligers. Zij werken allemaal vanuit de motivatie iets voor de mensen in de Derde Wereld te willen betekenen. Zij willen de klanten bewust maken van een eerlijke wereldhandel. De medewerkers verrichten in werkgroepen allerhande werkzaamheden. U kunt dan denken aan een dagdeel in de winkel staan of mee helpen bij de inkoop van de nieuwe artikelen voor in de winkel. De wereldwinkel wisselt regelmatig haar assortiment en past dit aan de bestaande feestelijke en maatschappelijke omstandigheden aan. De inkoop gebeurt bij meerdere importeurs, die aangesloten zijn bij de landelijke vereniging van wereldwinkels.

apr 5, 2012 | Posted by | 0 comments

Add Your Comment

Your email address will not be published.

Premium Wordpress Themes by UFO Themes